Ylläksen hiihtoviikko onnistui jälleen

Matkaan lähdimme perjantaina klo 21 jälkeen Turun rautatieasemalta. Tampereella vaihdoimme makuuvaunuun. Alkujaan 25 matkaan ilmoittautuneesta oli rautatieasemalla 15 henkeä. Kaksi veljeä odotti meitä jo innokkaina Lapissa.

Kolarissa oli vastassa Rundgrenin bussi, joka kuljetti meidät Oravanpesä- ja Jukola- mökkeihin.

Saavuimme Äkäslompoloon lauantaina puolenpäivän jälkeen. Innokkaimmat laittoivat sukset jalkaan miltei välittömasti ja suuntasivat suurella innolla valkoisille hangille hiihtämään. Suuntana monella oli Welhonkota. Hiihtokilometrejä tuli jo ensimmäisenä päivänä runsaasti.

Sunnuntaina itse kukin suuntasi Äkäslompolon ja Ylläksen laduille maisemia ja Lapin luontoa ihaillen.

Maanantaina meistä otettiin yhteiskuva Kuukkeli-lehteen. Sen jälkeen hiihdimme yhdessä Äkäshotellin takaa kohti Kesängin keitaan kahviota. Kaikilla oli Aarnen tallipipo päässä ja hyvä tallihenki päällä.

Tiistaina hiihtojen ja ruokailun jälkeen kokoonnuimme Jukola-mökkiin. Yhteiseen illanvietoon kuuluivat kahvin ja konjakin lisäksi laulu ja musisointi. Lauloimme yhdessä Ville Lehtisen sanoittaman Aarnen tallin hiihtoveljet Ylläksellä 2020 -kappaleen Vesivehmaan jenkan tahtiin. Laulun sanat löytyvät Aarnen tallin sivuilta, aarnentalli.fi. Lauri oli hommannut iltaamme hanuristin Loimaalta. Hän esitti iloksemme muutaman hienon kappaleen.

Keskiviikkona oli perinteinen Myllyhiihto. Monet veljet hihtivät Äkäsmyllylle ja takaisin. Matkaa kertyi n. 42 kilometriä. Osa hiihti matkan vain toiseen suuntaan.

Ylläs

Torstaina osa matkalaisista lähti bussilla Totovaaraan. Sieltä hiihdettiin Haavepalon, Villen kämpän ja Latvamajan kautta takisin Äkäslompoloon.

Perjantaina aurinko paistoi. Viimeisenä hiihtopäivänä saimme nauttia hienoista maisemista Yllästunturia ympäri kiertäen.

Launtaina oli jälleen yhteiskuvaus ennen kotiinlähtöä. Bussi vei meidät Kolarin asemalle. Kemissä vaihdoimme junaa ja matkasimme makuuvaunussa Turkuun asti.

Hiihtoviikolla kilometrejä kertyi runsaasti: innokkaimmat hiihtivät yli 300 kilometriä ja monet noin 200 kilometriä.

Parketit jäivät tällä kertaa vaille meidän tanssiaskeleitamme. Äkäshotelli kuten muutkin tanssikeitaat olivat estetyt kokoamaan tanssin ystävät yhteiseen tanssiin koronavirusvaaran vuoksi.

Tanssien sijaan porukka vietti aikaa yhdessä television ääressä. Korona ja siihen liittyvät asiat olivat kaikkien kiinnostuksen kohteena. Loppuun asti oli epävarmaa, pääsemmekö lauantaina takaisin etelään. Jännityksestä huolimatta matka meni kuitenkin hyvin.

Maanantaina meitä kuvaamassa käynyt toimittaja oli tehnyt hyvän kirjoituksen 20.3. ilmestyneeseen Kuukkeli-lehteen. Kirjoitus kertoi syvällisesti hiihtoporukan taustasta ja harrastustoiminnasta sekä Ylläs-hiihtoviikon traditiosta, jota on kestänyt yli 40 vuotta.

Pekka Vanne