Liikunta ja hyvinvointi

Kuntoliikunta on tuloksellisinta silloin, kun aktiivinen tekeminen perustuu luotettavaan tutkittuun tietoon. Uni ja lepo, terveystieto, oikea ravinto ja muut elämänalueet olisi tasapainotettava liikunnan kanssa. Kuntoliikunnan tulisi olla monipuolista, säännöllistä ja rasitukseltaan harkitun nousujohteista.

Seuramme toimesta on koottu pieni nettikirjasto, joka tarjoaa käyttökelpoista tietoa niin jumpparyhmien vetäjille kuin muuhunkin omatoimiseen kuntoharjoitteluun.

Linkkejä

Voimaharjoittelu

Voimaharjoittelun harrastaja ja sisätautien erikoislääkäri Jan Sundell on laatinut oivan veteraani-ikäisille soveltuvan voimaharjoittelua koskevan ohjeistuksen Lääkärikirja Duodecimin sivustolle.
Duodecim: Voimaharjoittelu – ohjeita keski-ikäisille ja sitä vanhemmille.

Terveysliikuntasuositus

UKK-Instituutti on pitkään tehnyt ikäihmisten terveysliikuntaan liittyvää tutkimusta, koulutusta ja julkaisutoimintaa. Oheisen linkin avulla löydät viikottaiseen terveysliikuntaan liittyviä suosituksia ja asiantuntijoiden neuvoja.
UKK-instituutti: Liikkumisen suositus yli 65-vuotiaille.

Opas senioriliikuntaan

Olemme ottaneet tähän vinkkilukemistoon mukaan myös Maria Ristimäen vuonna 2011 Haaga-Helia ammattikorkeakouluun tekemän ansiokkaan opinnäytetyön Liikkumalla ikiliikkujaksi. Tutkielma on 72-sivuinen ja se soveltuu erityisesti ohjaajien iltalukemistoon mutta suosittelemme muidenkin tutustuvan siihen soveltuvin osin.
Maria Ristimäki: Liikkumalla ikiliikkujaksi – opas senioriliikuntaa ohjaaville (pdf).

Venyttelyopas

Venyttelyoppaasta löydät paljon jumppatunneilta tuttuja liikesarjoja mutta myös harvemmin käytettyjä venyttelytapoja. Lukemalla sen lisää ymmärrystäsi siihen, mikä vaikutus kullakin liikesarjalla on.
Mobilat: Venyttelyopas – 32 tehokasta venyttelyohjetta

Kunto-oppaita, esitteitä ja raportteja

Valtakunnallinen KKI-ohjelma eli Kunnossa Kaiken Ikää on hanke, jonka taustavoimina ovat terveys- ja sosiaalialan viranomaiset sekä maamme keskeiset liikuntajärjestöt. Linkki sivustolle tarjoaa käyttöösi lukuisia ulko- ja sisäliikuntaan tarkoitettuja oppaita ja esitteitä pdf-versioina.
Liikkuva aikuinen: Materiaalipankki